Mi az a QR kód?

A QR kódokkal a hétköznapok számos területén találkozhattál már. Különböző eseményekre szóló belépőkön, a közösségi közlekedés bérletein, szórólapokon vagy névjegykártyákon egyaránt feltűnhetnek. De mi is az a QR kód, hogyan „működik”, hogyan épül fel? Milyen információkat tartalmazhat, milyen területeken tudod igazán hasznosítani? Mostani cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

Honnan származik és mi az a QR kód?

A QR a quick response, azaz a „gyors válasz” szavakból alkotott mozaikszó. Bár széles körben talán csak ebben az évtizedben terjedt el, az első QR kódokat már 1994-ben használta a japán autóipar. Mostanra viszont szinte minden nap belefuthatunk különböző QR kódokba, melyeket pedig az újabb Android és Iphone készülékek kamerái segítségével pillanatok alatt beolvashatunk és megnyithatunk. Használatuk egyszerű, gyors és hatékony, ebből is ered elnevezése, a gyors válasz.

Hogyan is működik a gyakorlatban?

  • Keress egy QR kódot, a Google képtalálatai között például könnyedén találhatsz.
  • Nyisd meg a készüléked kameráját és irányítsd a QR kódra
  • Amikor a kamera felismerte a kódot, a képernyőn megjelenik „QR kód részleteinek megtekintése” felirat. Bökj rá az ujjaddal és egy felugró ablakban máris láthatód a QR kódba táplált tartalmat. Ez lehet egy internetes link, de ugyanúgy névjegyadat, koordináta vagy például egy Facebook oldal linkje.

Léteznek QR kód olvasó applikációk is – az AppStoreban vagy a Play áruházban bőségesen találsz is ilyen alkalmazásokat. Használatukkal egyrészt annyival rövidül a folyamat, hogy nem kell a kamera képére kattintani, hanem az applikácó automatikusan nyitja meg a felugró ablakot. Valamint ezeket az applikációkat direkt QR kódok beolvasására fejlesztették, ezért minden képen egy QR kódot fognak keresni. Így sokszor könnyebben és gyorsabban felismerik azokat, mint a fényképezőgép funkció.

Hogyan épül fel a QR kód?

A QR kód lényegében egy kétdimenziós vonalkód. A klasszikus vonalkódoktól két dologban tér el jelentősen: egyrészt lényegesen több információ tárolására és digitális megjelenítésére alkalmas. Amíg a vonalkód csak 12 számjegy, addig a QR kód több, mint 4000 karakter tárolására képes. Ráadásul megjeleníthetsz vele képeket, névjegyeket, GPS koordinátákat, internetes linkeket vagy Facebook oldalakat is.

Másrészt a QR kód olvasásához nincs szükség speciális eszközre, egy mobiltelefon kamerája bármilyen szögben, akár fejjel lefele tartva is képes értelmezni a kódot. A QR kód beolvasásakor létezik egy úgymond 30 %-os hibahatár. Ennek lényege, hogy ha a QR kód egy része szennyezett, elkopott, elázott, egyszóval nem olvasható tökéletesen, egy bizonyos határig – jellemzően a QR kód tartalmának 30 %-ig – ezeket a hibákat a leolvasó képes korrigálni és megjeleníteni a benne tárolt információkat. De hogyan is lehetséges mindez?

Egy QR kód első ránézésre akár véletlenszerűen elhelyezett pontoknak halmazának is tűnhet. Ezzel szemben minden résznek megvan a maga funkciója, minden rész különböző adatokat, információkat hordoz a kódot beolvasó készülék részére.

Pozicionálás (1)

Minden QR kód három sarkában láthatsz egy a „négyzet a négyzetben” ábrát. Ezeknek a szimbólumoknak a lényege, hogy bármilyen szögből is olvasod be, a készülék ezen pontok alapján tudni fogja, hogy hogyan kell a kódot elforgatnia ahhoz, hogy be tudja olvasni.

Igazítás (2)

Szintén minden QR kód tartalmaz a jobb alsó részén egy hasonló, „négyzet a négyzetben” ábrát. Ennek a szerepe a QR kód megfelelő méretezése. Ha például felnagyítanak egy QR kódot – mondjuk mert egy óriásplakáton helyezik el – akkor ezt a pontot alapul véve tudja az olvasó program megfelelőre méretezni a képet.

Ezen kívül is minden résznek megvan a maga szerepe. Az adattartalom (3) lényegében a pozicionáló négyzetek álta határolt, szintén négyzet alakú területen helyezkedzik el, a QR kód szélén pedig a QR kódot beolvasó program számára hasznos, technikai jellegű (4.) részletek találhatóak.

Milyen típusai vannak a QR kódoknak?

Statikus QR kódok

A statikus kifejezés változatlant, állandót jelent. Ez a QR kód esetén arra utal, hogy annak tartalma állandó, azaz később az nem változtatható. Amilyen tartalommal létrehozták őket, azt fogják visszaadni minden egyes beolvasáskor. Ha a benne elhelyezett link az idő múlásával egy megszűnt weboldalra irányít, ezen később már nem lehet módosítani.

Dinamikus QR kódok

A dinamikus szó ezzel szemben lendületest, mozgásban lévőt jelent. A QR kód esetében ez a kifejezés is annak tartalmára utal: az abban elhelyezett információ a későbbiekben módosítható. Ha mondjuk a kedvezményes termékeidet szeretnéd QR kód formájában hirdetni és az egyik termékre lejárt az akció, akkor módosíthatod QR kódban szereplő információt olyan módon, hogy az már az aktuálisan akciós termékedre juttassa az érdeklődőket.

A dinimakus QR kódok további előnye a statikus kódokkal szemben, hogy azok „nyomon követhetőek”. Azaz bármikor meg tudod nézni, hogy mikor, honnan, milyen eszközökről (IPhoneról, Androidos készülékről vagy számítógépről) nyitották azt meg.

Virtuális névjegykártya

A QR kódoknak egy speciális fajtája a virtuális névjegykártya. Ebben elérhetőségeidet (telefonszámod, e-mail címed, munkahelyed címe) tudod megadni, valamint bármit, amit az üzleti életben szükségesnek tartasz megosztani partnereiddel, például Facebook oldalad vagy weblapod hivatkozását. A kódot beolvasva megjelennek az abban tárolt adatok, amelyeket aztán egy modulattal lehet felvenni a névjegyzékbe, tárcsázni a megadott számot, e-mailt küldeni vagy továbbosztani a névjegyadatokat.

Helyadatok

Helyadatokat szintén lehetséges QR kódba táplálni. Ekkor a kódot beolvasva a felugró ablakban koordináták fognak megjelenni. Ezeket a koordinátákát pedig utána lehetőséged van közvetlenül a Google Maps, Waze vagy Apple Maps applikációkban megnyitni

Étlapok

A koronavírus járvány miatt az utóbbi időben sokszor ajánlott a kontaktokat a minimálisra csökkenteni. A személyes találkozásokat szintúgy, mint az egyes tárgyak érintését. Egy sokak által átlapozott étlap kiváló felület lehet a vírus továbbadásához. Ezért is lett népszerű az utóbbi időben az a megoldás, hogy a vendégek az éttermekben kihelyezett QR kódot beolvasva mobiltelefonukon böngészhetik át az aktuális étlapot.

Hogyan generálj saját QR kódot?

Szinte játsznyi könnyedséggel készítheted el saját QR kódodat. Ehhez csak a megfelelő applikációt kell kell kiválasztanod vagy felmenned a megfelelő weblapra. A Google is rendelkezik a saját QR kód generátorral, de népszerű megoldás a Kaywa is, vagy a statikus QR kódok ingyenes generálására a Beaconstac.

A Beaconstac QR kód generátorával statikus QR kódokat tudsz ingyenesen létrehozni. Meg kell adnod az elérni kívánt interenetes linket, majd néhány formai beállítást követően (szín, keret, sablon kiválasztása stb.) már le is töltheted saját QR kódodat. Statikus QR kódokat ingyenesen és korlátlanul generálhatsz, dinamikus QR kódok száma viszont már fizetős, és jellemzően az előfizetéses csomagok esetében is korlátozott.

Milyen felhasználásai lehetnek még a QR kódnak?

Pár példát már említettünk, de nézzünk néhány további felhasználási lehetőséget.

  • Előre meghatározott tartalmú üzenetet küldhetsz, akár SMS, akár email formájában. Ehhez nem kell mást tenni, mint beszkennelni a QR kódot. Miután a készülék azt beolvasta, egyből a megfelelő helyre ugorhatsz (üzenetküldés vagy email fiók). Innentől pedig nincs más dolgod, mint rányomni a „küldés’ gombra.
  • Ugyanígy telefonszámokat is lehetséges betáplálni egy QR kódba. Például egy ügyfélszolgálati elérhetőséget elhelyezni QR kód formájában egy szórólapon vagy a termékleírásban. Az ügyfélnek pedig csak annyi a teendője, hogy a kódot beolvassa és máris tárcsázhatja a kívánt szolgáltatást.
  • Ha helyadatokat táplálsz a QR kódba, azt egy szórólapra helyezve segíthet leendő vásárlódinak egyből a legközelebbi üzletetbe vagy vendéglátóhelyedre navigálni.
  • Egy QR kód segítségéve al Wifi jelszót sem kell többet bepötyögnöd vagy lediktálnod ismerőseidnek, ügyfeleidnek. A QR kódot beolvasva felugró ablakban megjelenik a „kapcsolódás a hálózathoz” lehetőség, amelyre rányomva a készülék azonnal csatlakozik a jelszóval védett hálózathoz is.
  • QR kódból egyenesen Facebook oldaladra vagy valamelyik alkalmazásboltban (AppStore, Google Play) lévő applikációdra is navigálhatnak vásárlóid, ahol aztán kedvük szerint követhetnek, letölthetnek vagy értékelhetnek.

Összegezés

A QR kód sokszor csak egy véletlenszerű ponthalmaznak tűnik, azonban rengeteg hasznos funkcióra lehet képes és praktikus megoldást kínálhat a legkülönfélébb helyzetekben. Mint láthattad, napjainkra a QR kód készítés szinte gyerekjátékká vált – pillanatok alatt elkészítheted és később az idő többszörösét spórolhatod meg vele.
Munkák során mi is alkalmaztuk már, több esetben jelentett kreatív megoldást egy – egy problémára, amivel ügyfeleink munkafolyamatait jelentősen egyszerűsíteni tudtuk (az erről szóló egyik esettanulmányunkat itt el is tudod olvasni).

Start typing and press Enter to search

mire-jo-az-rfidmire-jo-a-python-programozas