RFID technika a gyakorlatban

Arról, hogy mi is az az RFID, milyen típusai vannak és a hol találkozhatsz vele a mindennapokban, arról ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Ha elsőre ismeretlenül hangzik a fogalom, akkor ajánljuk elovasásra, részletesen körbejártuk, hogy hogyan működik, milyen típusai vannak és milyen területeken használják. Mostani cikkünkben elsősorban azt fogjuk megnézni, hogy hogyan is alkalmazható ez a technika egy vállalkozás életében. 

Mint látni fogod, széles körben felhasználható és sok esetben hatékony megoldást és lényegesen egyszerűbb, rövidebb munkafolyamatok eredményezhet, legyen szó akár raktározásról, leltározásról vagy árukövetésről. Végül pedig mutatunk pár érdekesebb példát a további előfordulására, majd kitérünk azokra a szempontokra, amelyekre figyelni kell egy ilyen rendszer működtetése során.

Az RFID technika előnyei

Az RFID technológia előnyei szinte minden vállalkozás számára hasznosíthatóak, függetlenül annak méretétől. Az RFID alkalmazásával a rendszeresen ismétlődő, akár napi feladatok könnyen automatizálhatóak, melyekkel költséget és időt lehet megtakarítani, valamint nagyobb hatékonyságot és gyorsabb munkafolyamatokat elérni.

Készletgazdálkodás és árukövetés

Az eszközök és anyagok nyomonkövetése és naprakész nyilvántartása a legtöbb vállalat számára gondot jelent. Legyen szó akár alkatrészekről, késztermékekről vagy nagyobb értékű vagyontárgyakról. Az RFID technológia segítségével az eszközök nyomonkövetése szinte gyerekjátékká válik – az átvett áruk, akár alkatrészek mozgása végig monitorozható. Ha az aktuális árukészletről szeretnél meggyőződni, vagy arról, hogy egy adott termék hol tart a folyamatban – pillanatok alatt megszerezheted az erre vonatkozó információkat, akár a tárgy pillanatnyi helyzetének meghatározásával együtt is. 

Az árukészlet nyilvántartását jelentősen egyszerűsítheti leolvasú kapuk kiépítése. Ebben az esetben, ha nagyobb mennyiségű (RFID címkével ellátott) áru érkezik, a kapun áthaladva az olvasó érzékeli őket és rendszer tárolja ezeket adatokat. Ugyanígy, ha a raktárból az eladótérbe vagy onnan értékesítésre kerül, a folyamat végigkövethető a rendszer segítségével. 

Ha pedig nagyobb mennyiségű árut kell kiszállítani, akkor a rendszer automatikusan ellenőrizheti azt is, hogy a megfelelő termékek a megfelelő mennyiségben kerültek-e összeállításra. Ha pedig a rendszer valami hibát észlel, akkor még a szállítás megkezdése előtt lehetőség van korrekcióra.

De ezt a megoldást alkalmazzák a tömegközlekedésben is, például az egyes motorvonatok vagy autóbuszok nyomonkövetésére, állomásonkénti azonosítására. Szállítmányozás területén pedig egyrészt a járművek fuvarjainak, javításainak, szervizelésének regisztrálásra, másrészt a szállítókonténerek és az egyes csomagok követésére is, melynek köszönhetően akár az ügyfelek is ellenőrizhetik megrendelésük akutális állapotát.

Leltározás

Az RFID rendszer gyors és szinte hibamentes adatgyűjtést tesz lehetővé. Ennek köszönhetően a leltározási folyamat időigénye a töredékére csökken, valamint az adatok manuális felvitelénél előforduló adminisztatív jellegű hibák is kiküszöbölhetőek, ráadásul a felesleges papírmunkától is megkímél. A vonalkódos vagy mágneskártyás azonosítórendszerekkkel szemben nincs szükség az RFID olvasót a címkéhez érinteni – ha az címke hatótávolságon belül van, az olvasó pár méterről is ki tudja nyerni a szükséges adatokat. 

Igaz ez akkor is, ha a tárgy esetleg takarásban van, nehezen belátható vagy hozzáférhető, valamint nehezebb körülmények között is alkalmazható – például zajos, poros környezet, rosszabb látási viszonyok között. A technológiával ráadásul a leolvasó akár több tárgy címkéjének együttes leolvasására is képes, ami tovább egyszerűsíti a leltározás menetét. Ha egy dobozban több, RFID címkével ellátott tétel található, nem szükséges a doboz megbontása sem ahhoz, hogy meggyőződj annak tartalmáról.

Gyártási folyamatok ellenőrzése

Az RFID technika segítségével az egész gyártási folyamat nyomonkövethetővé és felügyelhetővé válik. Mivel lehetséges az egyes tételek és alkatrészek egyedi azonosítása, kiváló megoldás összetett vagy egyedi gyártási folyamatok esetén. Meggyőződhetsz arról, hogy a megfelelő összetevők vagy alkatrészek kerültek felhasználásra, vagy az adott termék a megfelelő sorrendben haladt végig az összes szükséges folyamaton. Ezzel magasabb gyártási minőséget és hatékonyságot érhetsz el, csökkentheted a hibás termékek arányát.

Az RFID kiválóan alkalmas a készletszint monitorozására, így akár a alapanyagkészlet-gazdálkodás és alapanyag felhasználás is felügyelhetővé, nyomonkövethetővé válik. Melyik alapanyagot milyen mértékben és ütemben használják fel, vagy melyik az az alapanyag, amely kifogyóban van – ezek a folyamatok pedig más rendszerekkel összehangolva akár automatizálhatóak is, például egy fogyóban lévő alapanyag megrendelése. 

Termék egyedi azonosítása, eredetmegjelölése, termékkövetés

Egyes drágább, akár luxus termékek esetén az RFID kiváló módszer a hamisítás ellen. A termékben elhelyezett mikrochip által a termék eredete egyszerűen ellenőrizhető. Az áru útja az egész ellátási lánc során nyomonkövethető, a vásárlók és viszonteladók pedig akár egy okostelefonos applikáció segítségével meggyőződhetnek a termék eredetiségéről.

Költségek

Egy RFID rendszer esetében beszélhetünk fix és visszatérő költségekről. Fix költségek jellemzően a rendszer üzemeltetéséhez szükséges hardverek, úgy mint a leolvasó, az antennák és kábelek költségei. Ezek nem feltétlen egyszeri költségek, ha később például bővíteni szeretnéd rendszert, úgy ezek ismételten felmerülhetnek. 

A címkék ára lehet szintén fix költség – például ha meghatározott számú belépőkártyára van szükséged – de jelentkezhet visszatérő költség formájában is. A passzív címkék ára alacsony, akár már pár száz forintért is beszerezhetőek. Ezért ezek sokszor csak egyszer használatos termékek, így folyamatos utánpótlásuk lehet szükséges. Létezik RFID címke nyomtató, ha ilyet használsz, az ehhez szükséges szalag szintén visszatérő költségként jelenik meg, akár csak a rendszert működtető program használatához szükséges liszensz díjai.

Az RFID technika további felhasználásai

A technológiával tehát a rendszeresen ismétlődő, sokszor előforduló munkafolyamatok nagy mértékben egyszerűsíthetőek egy vállalkozás életében – nem véletlenül alkalmazzák a nagyobb gyártók, forgalmazók egyaránt. Ezek után nézzünk most pár érdekes példát a technológia egyéb felhasználási területeire.

Az RFID-t nem csak tárgyak, hanem élőlények azonosítására is használhatják. Egy elveszett – vagy most éppen megtalált – háziállat esetében az állatorvos egy speciális szkenner segítségével beolvassa az állat lapockái közé beültetett chipet, abból pedig megállapíthatja az állat tulajdonosára és annak elérhetőségeire vonatkozó adatokat.

De akár kutya vagy macskaajtó is kiépíthető ezzel a technikával. Ebben az esetben az ajtó akkor nyílik ki, ha a háziállat chipjében tárolt információkat érzékeli: így rajtuk kívül más állatok nem juthatnak be azon.

A méhészetben is alkalmazható a technológia, mely segítségével nyomon követhető a méhek mozgása, ezáltal a begyűjtött pollenek tisztasága és a méhállomány létszáma is.

Nem csak állatok, hanem növények, így idősebb, magas eszmei értékkel bíró fák megjelölésére is jó szolgálatot tehet egy RFID címke. A fákban elhelyezett címkék szabad szemmel nem láthatóak: így azon túl, hogy a természetes látványt nem rontják, kiküszöbölhető azok megrongálása is. A chipeknek köszönhetően pedig évekkel később is egyszerűen leolvasható az egyes fák legfontosabb tulajdonságai és speciális gondozási igényei.

Az újabb útlevelek szintén tartalmaznak mikrochipet. Ekkor a határon átlépve az útlevélkezelő beolvassa az útlevelet, az erre szolgáló készülék pedig kinyeri a szükséges adatokat az útlevélből.

Repülőtéri poggyászkezelésre is megoldás lehet. Ennek köszönhetően az utasoknak már a reptérre sem kell azokat magukkal cipelniük, lehetőség van akár a reptérre utazás előtt leadni őket és akár inteneten nyomonkövetni annak státuszát.

Kaszinókban is használják a technológiát,  a kaszinó zsetonjainak azonosítására, meggátolva ezzel az esetleges csalásokat. Azaz, hogy valaki a magával hozott zsetonokkal próbálja meg manipulálni a játékot. 

Mire kell figyelni egy RFID rendszer telepítésekor?

Az RFID előnye, hogy az olvasónak nem kell a címkéhez érni a beolvasáshoz, de még „rálátnia” sem szükséges. Így akkor is működik, ha a címkével ellátott tárgy dobozolva, esetleg egy magasabb polcon található, de abban az esetben is, ha a felülete esetleg szennyezett. Valamint a szélsőséges körülmények – hangos zaj, nedves környezet, esetleg nagyon meleg vagy éppen hideg hőmérséklet – jellemzően szintén nem befolyásolják a működését.

Más tényezők viszont zavarhatják a rádiófrekvenciás azonosítást. Talán hallottad már a Faraday kalitka kifejezést: ha egy tárgy mondjuk egy fémdobozban van –ebben az esetben a fémdoboz a kalitka –  akkor ez „megvédi” a rádióhullámoktól. Ez sok esetben előnyös is lehet, de az RFID azonosítást például ellehetetleníti. Nem szükséges minden esetben egy fémdoboz, önmagukban a fémes tárgyak közelsége is bezavarhat a rendszer működésében. De ugyanígy, bizonyos folyadékok vagy tömerebb anyagok is megakadályozhatják a leolvasást. 

Az elektromágneses interferencia röviden azt jelenti, hogy az egyik elektromos vagy elektronikus eszköz működése egy másikét zavarja, akár a rádiófrekvenciás jeleket is. Például ilyen interferenciát, azaz zavart okozhat akár egy hűtő, futószalag vagy vezeték nélküli telefon esetleg más, vezeték nélküli eszköz is.

Összegzés

Az RFID egy régóta használt és a jövőben várhatóan egyre elterjedtebb technológia lesz. Munkák során mi is számtalanszor programoztunk ilyen rendszereket, hiszen egy-egy problémára kifejezetten kreatív megoldás lehet amivel látványos eredmények, lényegesen leegyszerűsített folyamatok érhetőek el. Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan találhatsz meg kincskereső módjára egy lemezt akár hétezer másik között az RFID segítségével, akkor ajánljuk figyelmedbe az erről szóló esettanulmányunkat.

Start typing and press Enter to search

tartalomkezelo-rendszerek-es-az-egyedi-webfejlesztes