Tartalomkezelő rendszerek és az egyedi webfejlesztés

Egy saját weboldal készítése esetén alapvetően két lehetőség közül választhatsz: az egyedi fejlesztésű és az úgynevezett tartalomkezelő rendszer által készített honlapok közül. Ha meglátogatsz egy weblapot, első ránézésre valószínűleg nem tudod megállapítani, hogy ez vajon melyik módszerrel készült – még egy szakembernek sem teljesen biztos, hogy ez egy pillanat alatt sikerülne.

Azonban a két megoldás jelentősen eltér egymástól, legyen szó a működéséről, a gyorsaságáról, a megbízhatóságáról és nem utolsó sorban az elkészítés módjáról. Mostani cikkünkben először röviden ismertetjük, hogy mit is jelent a „tartalomkezelő rendszer” kifejezés, majd pontról pontra haladva, bizonyos szempontok szerint hasonlítjuk össze az ilyen módszerrel készült weboldalakat az egyedi fejlesztésű honlapokkal.

Mi az alapvető különbség az egyedi fejlesztés és egy tartalomkezelő rendszer között?

Mit jelent a tartalomkezelő rendszer kifejezés?

A CMS (content management system), magyarul tartalomkezelő rendszer lényege, hogy laikusok komolyabb informatikai alapismeretek nélkül is létrehozhassanak weboldalakat, informatikai végzettség nélkül is el tudják végezni a napi adminisztrációs feladatokat, tartalmakat tehessenek elérhetővé vagy megrendeléseket kezelhessenek. 

Egy ilyen honlap elkészítése nem igényel programozói tudást, előre gyártott elemekből kell összeépíteni az oldalt. Erre utal a tartalomkezelő kifejezés is: nincs szó egyedi megoldásokról, csak az alapból rendelkezésre álló tartalmat lehet olyan módon „kezelni”, azaz felhasználni, hogy a megoldás lehetőleg minél közelebb álljon az elérni kívánt eredményhez.

Úgy kell ezt elképzelni, hogy a honlap minden egyes eleme, minden egyes építőkockája előre legyártott. Ha szeretnél valami funkciót a weboldaladra, akkor választhatsz több, előre elkészített lehetőség közül, de csak ezek közül a lehetőségek közül. Ezek a „lehetőségeket” a sablonoknak és témáknak nevezzük. 

A sablonok jelentik a honlap vázát: megadják annak alapvető felépítését, elrendezését, kinézetét. Olyan, mint egy szerkezetkész ház: a falak állnak, az elrendezés kész, de még nincsen lefestve, nincsen rajta cserép és a nyílászárók sem kerültek még a helyükre. Ezek után te választhatsz magadnak külön ajtót, ablakot, de csak az éppen rendelkezésre állók közül: ha különleges elképzelésed van akár a kinézetben, akár a funkciókban, akkor egyrészt kötve leszel ahhoz, ami a kínálatban szerepel. Másrészt már maga a szerkezet, azaz a sablon is meg fogja határozni, hogy abba például milyen ablakot lehet beilleszteni. 

Miben más egy egyedi fejlesztés?

Egy egyedi fejlesztés esetében a fejlesztő először felméri az igényeidet és azon lesz, hogy erre találjon egy megoldást. Nem neked kell a kész lehetőségek között választanod, hanem a fejlesztőnek kell olyan megoldást találnia, ami elképzeléseidnek megfelel. Lényegében ez az alapvető különbség a két módszer között, azonban egy egyedi fejlesztés mindig összetett és érthetően egyedi, ezért most ennek részleteiben nem megyünk bele, ha érdekel, itt írtunk róla bővebben. 

Vannak azonban olyan pontok, ahol kézzelfogható a különbség a két rendszer között, az alábbiakban ezeket vesszük sorra, Ezek a szempontok: 

  • az elkészítéshez szükséges szakértelem,
  • egyediség,
  • teljesítmény, hatékonyság,
  • megbízhatóság, stabilitás,
  • garancia.

Az elkészítéshez szükséges szakértelem

Egy tartalomkezelő rendszer használata nem igényel fejlesztői szakértelmet. Ha az idődbe belefér, magadtól is megtanulhatod ennek a használatát – az alapokat akár pár hónap alatt is, ha van hozzá tehetséged. Ha csak ingyenes kiegészítőket használsz, akkor a költségeket valóban nullára tudod kihozni, azonban ha egy egyszerű blognál kicsivel is bonyolultabb oldalt szeretnél, ezek a megoldások valószínűleg nem lesznek elégségesek. Itt is igaz az, hogy minél egyedibb és minél bonyolultabb kiegészítőkkel szeretnéd színesíteni a weboldalad, annál magasabb lesz az ára. 

Természetesen vehetsz igénybe erre specializálódott szakembert is, akinek az óradíja kedvezőbb, mintha egyedi fejlesztéssel bíznál meg valakit. Azonban a szakember ugyanúgy csak a meghatározott megoldások közül tud válogatni, ha valamilyen személyre szabott igényed lenne, ő is csak a rendelkezésre álló lehetőségekhez tud nyúlni. 

Egy egyedi fejlesztés esetén ez az a szakértelem, amit megfizetsz egy fejlesztő óradíjában (arról, hogy pontosan mit is, ebben a cikkünkben olvashatsz részletesen). Azonban ez a szakértelem teszi lehetővé, hogy egyedi elképzelésed alakítsa ki weblapod felépítését, ne pedig a rendelkezésre álló lehetőségek a te elképzelésedet. 

Egyediség

Ez az, amit teljesen soha nem tudsz elérni, bármennyire is tanulod ki a tartalomkezelő rendszer fortélyait vagy bárkit is bízol meg az oldalad elkészítésével: örökre a kész megoldások rabja maradsz. Soha nem kapsz egyedi megjelenést, lehet, hogy egy konkurens cég ugyanabból a sablonból építette fel a honlapját, csak éppen a betűtípus és a színek térnek el. 

A sablonok és a témák határozzák meg a weboldal kinézetét és öltözékét. A ruhákhoz hasonlóan ezekhez is hozzá lehet jutni ingyenesen, de ez esetben nagyon korlátozott lesz a választék. Lehet boltban vásárolni, ahol már több mindenből lehet szemezgetni. De készíttetheted szabóval, ami jóval drágább lesz, viszont pont a méretedre szabták, ezért pont passzol, kényelmes és természetesen egyedi.

Az egyedi fejlesztés során végig a te elképzelésed lesz a középpontban. Már a projekt legelején leültök a fejlesztővel és felméritek, hogy mi is az, amire pontosan szükséged vannak, és ez hogyan, mennyi idő alatt és milyen költségekkel valósítható meg. Ha ezeket tisztáztátok, utána ad neked árajánlatot. Itt még mindig van lehetőséged módosítani, csak akkor haladtok tovább, ha elfogadtad – addig egyetlen billentyűleütés vagy kattintás sem fog történni.

Ezt követően – igényeid szerint – a fejlesztő először különböző vázlatokat és terveket készít, amelyekből láthatod, hogy hogyan fog a leendő oldalad kinézni és működni. Itt is még „belenyúlhatsz” a folyamatba – a fejlesztés, azaz a weboldalad tényleges elkészítése csak jóváhagyásod  esetén kezdődik meg. 

Teljesítmény, hatékonyság.

Az előre elkészített kiegészítők könnyebbségét jelenthetnek, hiszen az egyedi fejlesztés díját mindenképpen megspórolod. Azonban a tartalomkezelő rendszerekben rengeteg olyan előre megírt funkció van, melyeket te nem fogsz használni, azonban a helyet attól még foglalják és ezáltal az oldalad működését is lassítani fogják. A funkció már készen van, mindössze annyi történik, hogy te azt a saját weblapodon „nem kapcsolod be”, mert nincs rá szükséged. Így ez a funkció nem fog megjelenni az oldaladon, de amikor az oldal betölt, akkor ezek a nem használt kiegészítők szintén betöltenek. 

Összehasonlítva egy egyedi fejlesztésű honlappal, ahol csak a működéshez szükséges dolgok kerülnek az oldalba, a betöltés akár többszörös időt is igénybe vehet. Ez pedig nem csak az oldal használatának felhasználói élményét ronthatja, de az esélyeidet is, hogy jó helyre kerülj a Google találatai között. A keresőoptimalizálás összetett kérdés ami szintén külön témát érdemelne. A lényeg, hogy a Google kereső találatai között elfoglalt helyezésed (azaz, hogy a találati lista elejére vagy csak valahol a 4-5. oldalra kerül a te honlapod) sok minden más mellett nagyban függ a honlapod betöltési sebességétől is – ezért a lassú betöltés jelentősen hátráltathat abban, hogy sok felhasználót el tudjál érni.

Megbízhatóság, stabilitás

A kiegészítők tehát az oldalad építőkockái – ahhoz, hogy az összeálljon egy stabil, működő weblappá, az elemeknek passzolni kell egymáshoz. Ezeket a kiegészítőket azonban folyamatosan fejlesztik, frissítik. Ebből adódóan lehet, hogy a minden megy a maga rendjén, majd kijön egy frissítés valamelyik kiegészítőhöz és ez máris megbontja a rendet – ekkor pedig pillanatok alatt széteshet a honlapod.

Dönthetsz úgy is, hogy nem szeretnél kockáztatni, inkább nem frissíted az oldalt. Azt viszont tudnod kell, hogy ezek a frissítések sok esetben biztonsági szempontok alapján történnek: azaz, hogy megakadályozzák az oldallal szembeni, rosszindulatú hacker támadásokat. Ha pedig nem frissítesz, az oldal könnyen válhat ilyen támadások célpontjává.

Egy egyedi fejlesztés esetén ilyentől nem kell tartanod. Ha elkészült a weblap, üzembe helyezés előtt a fejlesztő tesztelni fogja. Ekkor lényegében megnézi, hogy hogyan fog működni az oldalad élesben. Azaz például hogyan reagál arra, ha egyszerre száz felhasználó kezdi el böngészni, vagy megfelelően működik-e akkor is,  ha különböző készülékekről nyitják meg meg. Lefuttat olyan speciális programokat, amelyek arra, hivatottak, hogy ilyen hibákat okozzanak. Így ezeket előre ki lehet szűrni és megakadályozni, hogy használat során is bekövetkezzenek.

Garancia

A legnépszerűbb tartalomkezelő rendszerek – ilyen például a WordPress, Joomla vagy a dotCMS – nyílt forráskódúak (szakszóval open source rendszerek). Ez lényegében azt jelenti, hogy azoknak működési elve, felépítése teljesen nyilvános, ezért ezeket rendszereket bárki fejlesztheti, bárki tehet hozzá önkéntes munka keretében. Ennek előnye, hogy nagyszámú fejlesztőcsapat áll mögötte, ha kiderül egy hiba, gyorsan reagálnak rá és a legújabb frissítésben már ki is lehet küszöbölni. 

Így bármelyik fejlesztőt megbízhatod egy ilyen oldal fejlesztésével és karbantartásával, aki aztán bárkivel pótolható, helyettesíthető, hiszen a forráskódhoz mindenki hozzáfér. Ha az üzemeltetés során akadna problémád, akkor sem kell az oldalt elkészítő szakemberhez ragaszkodnod: bárki be tud kapcsolódni menet közben is. 

Ha szakember állította össze a honlapodat, ajánlott, hogy megállapodjatok  bizonyos szavatossági, garanciális kérdésekben. Azonban valószínűleg ebben az esetben sem számíthatsz azonnali segítségre, ha szükséged lenne rá. Egy ilyen garanciális javítást hasonlóan kell elképzelni, mint amikor a mobiltelefonodat viszed vissza a szaküzletbe. Pár napot biztosan várnod kell, amíg a javítást elvégzik, legfeljebb egy cserekészüléket tudnak felajánlani. Weboldal esetén erre értelemszerűen nincs lehetőség. Ha éppen a megnövekedett látogatószám okozta a fennakadást a honlapodon, lehet, hogy napokat is várnod kell a probléma megoldására pont akkor, amikor a legnagyobb szükséged lenne egy működő weblapra.

Ezzel szemben egyedi fejlesztés esetén lehetőséged van support kikötésére. Arról, hogy ez pontosan mit takar, ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Röviden összefoglalva annyit tesz, hogy a fejlesztő egy úgynevezett help-desket, azaz ügyfélszolgálatot biztosít számodra. 

Ezen keresztül pedig akár e-mail üzenet, akár telefonhívás útján tehetsz bejelentést, ha bármilyen zavar vagy hiba lépne fel az oldal működése során. A részletek megegyezés kérdése, de ha arra van szükséged, akár hajnali kettőkor tett bejelentésedre is reagálni fognak és amint lehet, elkezdik a hiba elhárítását.

Összegezés

Mint láthatod, egyedi fejlesztéssel személyre szabott szolgáltatást és gyorsabb, megbízhatóbb  weboldalt kaphatsz, mint tartalomkezelő rendszer segítségével. Nincs olyan pont, amelyben egy egyedi fejlesztésű oldal ne tudna felülmúlni egy tartalomkezelővel épített weblapot – legyen szó akár működésről, akár megjelenésről. 

Ehhez viszont szakértelem szükséges, amit minden esetben meg kell fizetni. Ha egy nagyon egyszerű honlapot szeretnél, van időd és érdekel a téma, ingyen is összeállíthatsz egyet magadnak – akár pár hónap tanulás után is. Egy egyszerre bonyolult és megbízható, gyors és egyedi weblap viszont összetett és komoly szakmai munkát, ezért komoly szakértelmet igényel. Az egyedi webfejlesztés költségeiről részletesen írtunk már korábban, annyit azonban tudnod kell, hogy amíg egy tartalomkezelő rendszer segítségével felépített honlap árát százezer, addig egy egyedi fejlesztésűt inkább millió forintokban érdemes számolnod. Ez érthetően nagyobb kiadás, viszont egy jó helyezés a Google találatai között, a gyors és megbízható működés vagy a felhasználóbarát kialakítás mind olyan tényezők, amik idővel visszahozhatják az egyedi fejlesztés magasabb árát is.

Ha neked is egyedi megoldásra lenne segítséged, keress minket elérhetőségeinken vagy kérj árajánlatot, esetleg egyedi tanácsadásunkat

Start typing and press Enter to search

rfid-technika-a-gyakorlatbanmire-jo-az-rfid